Ingyen munka legálisan – lehetséges?

Széles Imre társadalombiztosítás
Szerző: Széles Imre - főosztályvezető, Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Nyugdíjellenőrzési Főosztály

Számos esetben merül fel kérdésként, hogy egy vállalkozás miként foglalkoztathat ingyenesen valakit.

Munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban?

Nos, ez legkevésbé munkaviszonyban képzelhető el, hiszen a munkavállalót megilleti a munkabér, amiről az Mt. 163. szakaszának (1) bekezdése értelmében egyoldalú jognyilatkozattal nem mondhat le. Így a lehető legrövidebb munkaidő esetén is ezzel arányos minimálbér illeti meg, arról nem is beszélve, hogy a havi járulékalapját a Tbj. 27. § (2) bekezdése értelmében havonta legalább a minimálbér 30 százalékára ki kell egészítenie a foglalkoztatónak.

És egyszerűsített foglalkoztatás esetén is megilleti őt a minimálbér 85, illetve a garantált bérminimum 87 százaléka.

Ettől eltérő a helyzet, amennyiben a felek a megbízási jogviszonyt választják. A Ptk. 6:280. § (1) bekezdés értelmében a megbízási jogviszony lehet ingyenes is, és ebben az esetben a megbízó csak a megbízott költségeit köteles megtéríteni.

Sőt, a 6:276. § (1) bekezdéséből következően abban az esetben is „elúszhat” a megbízási díj, ha az eredmény részben vagy egészben azért maradt el, mert a megbízott felróhatóan járt el.

A megbízási jogviszony választása során azonban körültekintően kell eljárni annak érdekében, hogy ne lehessen a jogviszonyt munkaviszonynak minősíteni. A szerződés megkötése során kerülni kell azon kifejezések használatát (munkaidő, munkabér, szabadság), amelyek munkaviszonyra utalnak.

E tekintetben érdemes a 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelvben foglaltakat áttekinteni és ennek megfelelően eljárni.

Amennyiben társas vállalkozásról van szó, annak tagja természetesen dolgozhat díjazás nélkül. Más kérdés, hogy az esetek többségében utána minimális adó- és járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni.

Kaláka, segítő családtag

A témánk szempontjából azonban a legfontosabb kérdés a kalákában végzett ingyen munka vagy a segítő családtag munkája. (Ez utóbbi kifejezés némileg megtévesztő, hiszen ezt az elnevezést alkalmazta a korábbi Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja is, mindaddig, amíg e jogviszony szerepelt a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok között.)

Hogy mi tartozik ebbe a körbe, arra vonatkozóan egy 2010. szeptember havi OMMF hírlevél ad útmutatást. A hírlevél szerint a szívességi munkának számos jellemzője van.

Ezek közül első helyen az ingyenességet kell kiemelni, tehát a munkát végző semmilyen ellenértékben sem részesül a tevékenységért. A munkában való részvétel baráti, családi segítségen alapul.

A tevékenységet nem jellemzi a rendszeresség, tehát nem folyamatos munkáról, hanem eseti, alkalmi tevékenységről van szó.

Nincs meghatározott munkakör és munkaidő, az érintettek bármikor elhagyhatják a helyszínt, pihenhetnek; érkezésük is belátásukra van bízva. A hírlevél rögzíti, hogy „a munkaviszony tartalmi elemeit magán hordozó, rendszeres fizetés ellenében történő, függőségi viszonyban történő munkavégzés közeli hozzátartozó esetén is foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak minősül”.

Mindezzel összefüggésben érdemes figyelembe venni a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet 3. szakaszában foglaltakat.

E szerint a hatóság a foglalkoztató és a foglalkoztatott közötti jogviszony, valamint a foglalkoztatottnak munkavégzés céljából történő átengedése alapjául szolgáló jogviszony és a tényleges foglalkoztatás alapján létrejött kapcsolat minősítése során figyelembe veszi, hogy

  • a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés típusának megválasztása nem irányulhat a foglalkoztatott jogos érdekeinek védelmét biztosító rendelkezések érvényesülésének korlátozására vagy csorbítására, és
  • a szerződést a felek egyező akarata sem vonhatja ki a munkajog szabályai alól, ha a jogviszonyt létrehozó szerződés tartalma szerint munkaszerződésnek felel meg.

Kétely esetén a foglalkoztatónak kell bizonyítania az ellenérték hiányát, valamint azt, hogy a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés nem a munkaviszony leplezésére irányul.